Veckobrev V.7
Hej!
Den här veckan har vi spelat upp redovisningen om “De tio olyckorna som drabbade Egypten” för F-klass. Vad duktiga de är på att öva och med vilket allvar de tar sig an sin uppgift! Det var fortfarande mycket pirr i magarna, fast många kände sig ändå betydligt säkrare och lugnare. Vi har pratat mycket om kroppsspråk och hur artister gör när de uppträder, om de t ex kommer av sig eller glömmer bort vad de ska säga och hur vi på ett snyggt sätt kan hjälpas åt att “rädda upp” situationen utan att publiken behöver ana något. Vi har också övat på att utvärdera vår egen prestation i förhållande till oss själva, och se vad blev bättre och försöka analysera varför men även det motsatta. Uttryck som “Man ska inte kasta sten i glashus” har diskuterats eftersom det ibland kan vara lättare att se andras fel och brister… Det blir många givande diskussioner när mycket känslor är inblandade och paralleller kan dras till andra liknande situationer, t ex en hockeymatch.
Den här veckan avslutar och utvärderar vi temat om berättande texter och går vidare till faktatexter. Oj vad de tycker det är roligt med att skriva och berätta om djur! Tillsammans har vi sett film, läst en faktatext och gemensamt använt oss av en stödmall för att med hjälp av stödord få med nödvändig fakta. Sedan har de två och två skapat egna meningar utifrån denna stödmall i löpande text.
För att kunna göra jämförelser och få syn på likheter/olikheter har vi tagit hjälp av ett sk Venn-diagram där två cirklar går i varandra i mitten. Diagramment introducerades genom att göra en jämförelse mellan mig och Maja för att få en tydlig bild över hur det skulle användas och övergick sedan till en jämförelse mellan olika djur. Detta var något de nappade på och tyckte var roligt och det börjades göras jämförelser mellan allt möjligt och cirklarna blev allt fler.
Det är många nya begrepp som de har fått bekanta sig med; Löpande text, röd tråd, utvärdera, motivera, syfte, föda, utbredning, avkomma, förökning, förekomst… Nu har de fått välja varsitt däggdjur att fördjupa sig i, både med datorns hjälp samt olika böcker. Därefter har de fått ge och ta kamratrespons på varandras texter där de utifrån vissa punkter där de ska hitta och ge exempel på två saker i varandras texter som är bra och en sak som kan utvecklas och bli bättre. De har blivit mycket bättre på att formulera varierande meningar! Det här med kamratrespons är intressant, och i många fall är det mer effektivt att de själva analyserar varandras texter än att jag går in och rättar och påpekar. Det är som att de får upp ögonen på ett annat sätt över vad som är viktigt i en text/presentation. Att ge vänlig men konstruktiv kritik är en konst, men de är riktigt duktiga på detta nu.
Förra veckan och denna har vi även gjort några rutinmässiga avstämningar i stavning, läsförståelse och läshastighet.
I matten fortsätter vi med olika strategier för att räkna med addition över hundra. Vi övar även på att “sätta ord på hur de tänker”.
Fredagen den 4/3 är det dags för vaccination. Ni får hem infolappar om detta. Vår klass börjar ca kl 9.00 och håller på till 9.45 och barnet får gärna ha med sig en vuxen om de önskar.
Läxor:
Torsdag 3/3 Läsläxa och medföljande frågor.
Torsdag 3/3 Matteläxa.
Ses igen den 29/2 och jag önskar eleverna ett skönt sportlov!
//Hälsningar Karin