Hej!
Planetforskningarna har fortskridit och nu har de flesta elever även skrivit ut sina texter på datorn och infogat en passande bild. ”Karin, ibland när jag skriver vanligt, ja med penna du vet, såhär efter vi skrivit på datorn, så jag brukar liksom tänka ord, som om jag skulle skrivt det på ett tangetbord, du vet sådär så jag nästan vet var bokstäverna sitter.” Underbart!
Era barn börjar bli väldigt duktiga på att sätta ord på sina kunskaper och sätta in dem i ”sitt eget” perspektiv. När vi startade upp rymdområdet pratade vi först om vad de redan visste om rymden, vad de skulle vilja veta, hur de önskade att jobba, vilka kunskapsmål vi hade i området och slutligen frågade jag dem om hur jag skulle kunna veta om de hade lärt sig det som de skulle lära sig. När det gällde former för att visa vad de lärt sig, kom bla förslaget om att göra ett eget frågesportsspel upp. Just det här, med både lusten att vilja visa vad de kan och förmågan att använda och reflektera kring sina kunskper, kom så tydligt fram då eleverna skulle skriva dessa frågesportsfrågor med tillhörande svar om rymdområdet. För på många av lapparna kom även små medddelanden och reflektioner med i ett litet hörn, eller i en liten P.S-ruta. T ex var det en elev som skrev ett meddelande utifrån sin fråga om att en särskild planets år var tre gånger längre än ett år på jorden: ”P.s: Det betyder att då skulle man få fira jul tre gånger!” Det är sånt här som får mig att rusa till kopiatorn och dra en kopia och sätta in i pärmen ”tecken på lyckade lektionsresultat”, för det är ju just det här som är syftet! Att eleverna tar till sig det de lärt sig, tänker till och sätter in det i ett sammanhang!
I matten har vi arbetat med olika sätt (strategier) att arbeta kring ett och samma tal utifrån en 4-ruta. T ex 36+13=49 Då har eleverna både ritat talet i pengar, beskrivit i mellanled hur de har kommit fram till svaret, skrivit en räkneberättelse till talet och slutligen ”ställt upp det”. Vi har även pratat om vilka delar som de behöver ha med i en räkneberättelse för att allt ska vara rätt och riktigt.
Nu har läsläxeboken ”Diamantjakten” avslutats och jag har samlat in ”de blå böckerna” där eleverna har skrivit sina svar på kapitelfrågorna. Där kommer jag göra en liten sammanfattning av hur det har gått i deras utveckling både sin ”Diamant”-läsning och i sin förmåga att svara på Diamantjaktens läsförståelsefrågor. När de läser upp läsläxan (oftast två och två) har de under hela tiden fått ge varandra både feedback och feedforward utifrån bestämda punkter. Det kan låta så här när de får kommentera varandra efteråt: ”Jag tycker att han pausade bra vid kommatecken och punkter, han rättade sig själv när han läste fel, kanske läste han lite snabbt men han betonade vissa saker bra.” Jag tror att många elever blir medvetna om sin egen läsning genom att dels veta vad som gör läsningen bra men också genom att de får ”titta” lite extra på dessa saker när någon annan läser. När de har läst upp läsläxan har vi har gått igenom frågorna och svaren och då har jag oftast skrivit kommentarer. Om jag någon gång har glömt detta eller bara skrivit ”Bra jobbat!” så har nu flera börjat säga: ”Ja, men vad kan bli bättre då?” 😀
Skolans läsprojekt kommer avslutas den här veckan och eleverna på skolan har tillsammans läst upp sig till olika ”morötter”. Det har varit bra ur många synpunkter, bla har vi haft bra diskussioner kring vad som är en ”lagom” bok för just dig. Både med hänsyn till hur många sidor man läser, hur textens storlek spelar in, hur man hanterar svåra ord och det faktum att man kan läsa i en ryslig hastighet utan att faktiskt förstå ett endaste dugg! Nu när projektet avslutas har klassen har kommit med förslaget att vi ska fortsätta konceptet med egna ”morötter”. Vi ska grunna vidare på detta!
Läsläxan kommer fortsätta med fristående texter som ska läsas och frågor som ska besvaras. Till nästa gång kommer de få ett häfte med frågor. Eftersom det är helg- och lovdagar kommer de att ha nästa läsläxa och matteläxa till 12/5. Rättstavningen kommer bli till den 13/5. Så de har lång tid att öva 😉
Jag har börjat ha pratstunder med tjejerna och kommer att ha så även med killarna, på elevernas önskemål. Det börjar uppstå känslor, dilemman och undringar över vad man ska göra om man är kär i någon. Det är många allvarliga och stora frågor kring detta som upptar mycket av deras tid och koncentration just nu.
I veckan har vi pratat om ”tankens kraft” dvs hur mycket våra tankar faktiskt påverkar det vi gör och hur vi lyckas med det vi vill. Spelar det verkligen någon roll om jag tänker ”Det här klarar jag aldrig!” innan man tar sig för en klurig sak? Vi pratade om detta både i vardagliga saker, idrottssammanhang men även hur det påverkar skolarbetet. Det är inga lätta grejjer, inget man fixar över en natt utan det en lång process som hänger ihop med många andra saker, men jag tänker att jag sår små tankefrön…
Fredagens idrott fick pga olika incidenter på lunchrasten handla om skolans värdeord, vilket är något som alla elever har jobbat med och som ska genomsyra hela skolans verksamhet. Lunchrastens fotbollsspel hade utmynnat i att elever i klassen bla skrikit ”svenskarna mot invandrarna” och i det här fallet flera mot en. Vi pratade om respekt inför varandra både i det vi säger och det vi gör. Vi pratade även hur lag kan delas upp på ett rättvist vis samt vad lagidrott innebär. Stunden som var kvar spelade vi fotboll och övade passningsspel.
Det har börjar ”gå” (!) löss på skolan och skolsköterskan har bett oss informera om vikten av att vara uppmärksam och kamma barnens hår noga. Vid upptäckt av löss och ägg måste barnet behandlas och hållas hemma för att undvika smittspridning. Ett preparat som heter Nyda, rekommenderas och det köps receptfritt på apoteket.
Den 4/5 är det innebandyturnering för F-3 fram till lunch. Egna klubbor får medtagas på eget ansvar, de ska vara ”anpassade” för inomhusinnebandy. Eleverna får gärna ha fika/mellanmål med sig.
5/5 Helgdag.
6/5 Lov.
9/5 Rättstavningsläxa.
12/5 Läsläxa och matteläxa.
12/5 Elevens val- mer info kommer.
13/5 Skolans val-mer info kommer.
13/5 Rättstavning.
Trevlig helg! /Karin