Veckobrev V.9 Hej!
Första vår-månaden, härligt!
Vi har avslutat vårt arbete med faktatexter genom att eleverna pysslade/målade det djur som de har skrivit om. Därefter gjordes en utvärdering av arbetet. Vi tog fram målen för arbetet med faktatexterna som vi kikade på i uppstarten och kollade nu av om de lärt sig det som de skulle lära sig. Några exempel:
Kan jag ge exempel på en skillnad mellan en faktatext och en berättande text?
Känner jag till och kan förklara några av begreppen; föda, utseende, fiende, förekomst och förökning?
Som någon sa: Det är ju lättare att lära sig, när man vet vad det är vad man ska kunna!
Som en fin övergång från faktatexter har vi landat i fablernas- och liknelsernas värld.
Vi har pratat om vad en fabel är, vad som kännetecknar en sådan och dess syfte.
Det är fabeln om Räven och storken som har legat i fokus och eleverna har även övat sig i att återberätta.
Budskapet i fabeln om räven och storken är “Att så som du behandlar andra, så blir du själv behandlad, har eleverna dragit många paralleller både till sig själva, sina familjer men även sådant som händer i världen. Vi har kommit in på våra värdeord och det har blivit bra diskussioner. Eleverna har kommit fram till att någonstans måste man sätta ner foten, ta mod till sig och bryta cirkeln för att landa i den gyllene regeln. Kloka barn ni har!
Arbetet med fablerna har legat i linje med att fortsätta arbetet med berättelser ur gamla testamentet som handlar om vandringen i öknen och när Moses får de tio budorden.
Vi fortsatte berättelsen där deras pjäs “Olyckorna som drabbade Egypten” slutade. Hela klassen var väldigt överens om att de nya berättelserna, som de fick lyssna till, inte bara skulle jobbas över lite snabbt, nix pix! Nu ville de göra en fortsättning på pjäsen och efter en intensiv stund av idesprutande förslag hade de hela pjäsen klar för sig. Allt från repliker till rekvisita, ljudfiler, utsmyckning av klassrum och inbjudningar. Det är med andra ord dags att börja bygga upp kapitel två…!
I matten har det kommit en liten uppfriskning av klockan som rör fem i, fem över, fem i halv och fem över halv.
Nu kastar vi oss in i subtraktionens värld, med tiotalsövergångar. När ni räknar hemma får ni gärna be dem förklara hur de tänker när de räknar ut talen. Vi har övat på både olika sätt att tänka huvudräkning men även att ställa upp i algoritmer. Det är nu de har upptäckt varför det är viktigt att ha stenkoll på vilka som är ental, tiotal och hundratal. Det är även nu de upptäcker vilken nytta de har av att kunna “tiokompisarna” för att snabbt kunna se att t ex 14+6 = 20.
Nästa vecka kommer vi att starta upp ett arbete om rymden. Inför detta gjorde vi ett VÖL-diagram (Vet, Önskar veta och Lärt mig) där jag skrev upp vad de visste samt vad de ville veta. De har en bred samlad förförståelse och en stor lust att få reda på mer, om detta spännande område. Som någon av dem sa: “Men…hur vet man var som finns där ute och var det slutar? Fortsätter bara allt rakt ut, var tar det liksom stopp?”
Klassen har fått två nya elever som kommer att börja vara med klassen på musik och idrott. Vi pratar mycket om hur de skulle känt om de var de som var nya och hur de skulle vilja bli bemötta. Jag måste säga att barnen i klassen är väldigt omtänksamma och omhändertagande mot andra, det märks tydligt i situationer som dessa.
Inför den stundande Elevens val-dag på tisdag 8/3 (fm och fram till lunch) har skolans elever fått välja vad de skulle vilja göra. De 10 alternativen var; ishallen, friluftsliv, musik, textilslöjd, träslöjd, programmering, konstruera med plusspluss, baka samt skriv och läs.
Nu på fredag 4/3 är det dags för vaccination för de som önskat det. Det kommer att ske på morgonen och ni får gärna följa med ert barn om ni/barnet vill. Vi kommer att ha en extra vuxen (Anne Svahn) utanför skolsköterskans rum.
Läxor:
Tors 10/3 Läsläxa med frågor.
Tors 10/3 Matteläxa .
Fre 11/3 Rättstavning .
Trevlig helg! //Karin